Program


Cserepes Gyula // sevenTHseven

Cserepes Gyula // sevenTHseven

„Hétévesen indultam iskolába. A hetvenhetes számú házban laktunk. Tizennégy voltam, amikor először jutottam be szólótáncverseny döntőjébe. Huszonegy múltam amikor otthagytam a főiskolát, hogy egy társulatnál dolgozzak. Ljubljanában a Reber 7. szám alatt volt az első igazi otthonom.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 4. szombat

Abban az évben, amikor huszonnyolc lettem, eldöntöttem, hogy a következő hét évet a ritmus kutatásának fogom szentelni. Most harmincöt vagyok. Az utolsó hét év zárul le éppen.”

Részlet Cserepes Gyula munkanaplójából
Besztercebánya, 2022. április 12.


Ahhoz, hogy a háromdimenziós térben bármely test kiterjedését pontosan meg tudjuk határozni, hat tulajdonságát kell ismernünk: az elejét, hátulját, egyik és másik oldalát, a tetejét és az alját.
Azonban ezek az adatok önmagukban még elégtelenek. A testet csakis akkor tudjuk pontosan meghatározni, ha ismerjük a hetedik s egyben legfontosabb tulajdonságát: a középpontját, melyhez a másik hatot viszonyítjuk.
A sevenTHseven (hetedik hét, avagy hetedhét) című szóló performansza során Cserepes Gyulának alapvetően az a célja, hogy hét órán át táncoljon. 2013-ban már tett egy hasonló kísérletet. Akkor hét órán át tervezett egy 7/8-os ritmust ismételni. Végül a kísérletet 5 óra folyamatos mozgás után megszakította.
2014 tavaszán Gyula úgy döntött, hogy a ritmusra fókuszáló, egy évvel korábban megkezdett kutatását hét éven át folytatni fogja. Az első évben egy teljesen elhanyagolt kertbe lehelt újra életet. Közel két hónapon át, napkeltétől napnyugtáig dolgozott egyedül a szabadban – ásott, kapált, kaszált, metszett, ültetett. A második évben egy lepukkant, két szobás lakást újított fel padlótól a plafonig, napi 8-10 óra munkával, egy hónap alatt. A további évek során hasonló, több hétig tartó, naponta ismételt fizikális aktivitáson keresztül vizsgálta a ritmus és az idő személyes percepcióját.
Cserepes Gyula legújabb performanszával, a sevenTHseven-nel ezt az elmúlt hét éves ciklust zárja le. A Kárpát-medence magyarlakta területeiről kiválasztott hét különböző férfitáncot.
Miután megtanulta őket, a motívumokat ízekre szedte, hogy azokat újraértelmezve hozzon létre egyéni mozgásanyagot. A hét óra során ezeket az általa átdolgozott táncokat fogja használni. A performansz egésze improvizáció, hogy az újrakezdés rituális jelentőségét erősítse: fejest ugrani az ismeretlenbe, tekintet nélkül annak ijesztő, embert próbáló természetébe.
Az előadóművészetek pillanatszerűségét és megismételhetetlenségét kihangsúlyozandó a sevenTHseven csupán egyetlen alkalommal lesz látható. Kép- és videódokumentáció nem készül a performanszról. A hét óra alatt élő online stream biztosítja, hogy azok is betekintést nyerhessenek az eseménybe, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a helyszínen.

Cserepes Gyula Jugoszláviában született, magyar anyanyelvű családban nőtt fel, táncolni 8 évesen kezdett. Néptáncot a Fóti Népművészeti Szakközép- és Szakiskolában, kortárstáncot a Budapest Kortárstánc Főiskolán tanult. Először a budapesti Közép-Európa Táncszínház, majd a ljubljanai En-Knap Group tagja volt. 2012 óta szabadúszó alkotó- és előadóművészként dolgozik. Az elmúlt években a svájci Cie József Trefeli és Cie Philippe Saire előadásaival Brazíliától Iránig, Ausztráliától Dél-Koreáig, Mozambiktól Mexikóig a világ számos országában lépett fel.

Önálló előadásai a helyspecifikustól az interaktív táncelőadásig ívelő skálán mozognak. Munkájának kiindulópontja a ritmus, mint univerzális nyelv, így ötvözve saját nép- és kortárstáncos hátterét, hogy ezeken az alapokon elindulva innovatív darabokat hozzon létre, melyek a táncnak az esszenciáját, az ember életében betöltött alapvető szerepét kutatják.


Alkotó & előadó: Cserepes Gyula
Zeneszerző: Miguel Angel Frausto
Projekt koordinátorok: Nyolczas Gitta, Süveges Gréta
Promóció producer: Boldizsár Péter
Grafikus: Takács Ramóna
Operatőr: Batka Máté
Másodoperatőr: Nagy Botond
Fővilágosító: Zagyva Zoltán
Stream technikus: Kulcsár Arthúr
IT & web: Sárközy Zsolt
Produkció: Atelier 21220
Koprodukciós partner: OFF Alapítvány
Támogatók: Artus Stúdió, Emberi Erőforrás Minisztérium, Imre Zoltán Program, Kulturanova (SRB),
Műhely Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Regionális Kreatív Műhely Magyarkanizsa (SRB),
Visegrad Fund, Záhrada – Centrum Nezávislej Kultúry (SK)

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!