művész


Jordi Savall

Jordi Savall

Jordi Savall i Bernadet (Igualada, 1941. augusztus 1. – ) spanyol karmester, zeneszerző, régizene-szakértő és gambajátékos. A nyugati régizenével foglalkozók közül az 1970-es évektől kezdve kiemelkedő a tevékenysége. Nagyban hozzájárult a gamba hangszercsaládba tartozó hangszereken (ezen belül is főként a viola da gambán) való játék újjáélesztéséhez. Repertoárjában nagy hangsúlyt…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Jordi Savall i Bernadet (Igualada, 1941. augusztus 1. – ) spanyol karmester, zeneszerző, régizene-szakértő és gambajátékos. A nyugati régizenével foglalkozók közül az 1970-es évektől kezdve kiemelkedő a tevékenysége. Nagyban hozzájárult a gamba hangszercsaládba tartozó hangszereken (ezen belül is főként a viola da gambán) való játék újjáélesztéséhez. Repertoárjában nagy hangsúlyt kap a középkori, a reneszánsz és a barokk zene, de foglalkozik a klasszikus és a romantikus kor zenéjével is.

Zenei tanulmányok:

A zenével már hatéves korától kezdve szoros kapcsolatban állt, 1947 és 1955 között szülővárosában tagja volt az iskolai kórusnak. Később a Barcelonai Zenei Konzervatórium diákja volt, ahol 1965-ben végzett a régizene szakirányon. Ekkoriban zenélt az Enric Gispert vezette Ars Musicae de Barcelona nevű, középkori zenét játszó katalán zenei együttesben. A baseli Schola Cantorum Basiliensis zenei intézetben August Wenzinger tanítványa volt, majd ugyanitt maga is tanított viola da gamba játékot.

Zenei együttesei:

1974-ben alapította a Hespèrion XX együttest, mely 2000 óta Hespèrion XXI néven működik tovább. Társalapítók voltak Montserrat Figueras (később, 2011-ben elhunyt felesége), Lorenzo Alpert és Hopkinson Smith. A zenekar tevékenysége során nem csak a korhű zenélésre, de a befogadható, megnyerő előadásmódra is hangsúlyt fektettek. 1987-ben visszatért Barcelonába és megalapította a főleg 18. századi és korábbi zenét előadó La Capella Reial de Catalunya énekegyüttest.

1989-ben létrehozta a barokkzenei Le Concert des Nations zenekart.

Savall az elmúlt években több ízben is családtagjaival lépett fel. Családi zenekarában egykori felesége mellett gyermekei, Arianna és Ferran is zenéltek. Arianna Savall énekes és hárfajátékos, mint édesanyja. Ferran Savall énekes és lantzenész, aki gyakori fellépője barcelonai dzsesszkluboknak.

Kétszer is koncertezett már Magyarországon. 2009-ben feleségével együtt a Hespèrion XXI együttesével és 2013-ban az általa alapított La Capella Reial de Catalunya énekegyüttessel. Mindkét alkalommal a Müpában lépett fel.

Díjak és elismerések:

2000 - „Premi d'Honor Lluís Carulla” díj

2006 - A Barcelonai Egyetem díszdoktori címe

2008 - Az Európai Unióban tartott „Kultúraközi Párbeszéd Éve” megbízott kulturális nagykövete

2008 - Savall és felesége az UNESCO-tól megkapta a „Művészek a békéért” címet

2009 - „Händel Zenei Díj” a német Halle városától

2009 - „Nemzeti Zenei Díj a Zene és művészetek katalán nemzeti tanácsától

2010 - Alsó-Szászország „Praetorius Musikpreis” díja

2010 - MIDEM „Classical Award” a „Jerusalem – la ville des deux Paix: La paix céleste et la paix terrestre” c. albumáért

2011 - Grammy-díj a legjobb kiszenekari előadásért (Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement)

2012 - „Léonie Sonning” zenei díj

2013 - A Francia Köztársaság Becsületrendje

2013 - A Baseli Egyetem díszdoktori címe

2014 - A Katalán kormány aranyérme

Barokk estek 2.

Barokk estek 2.

Budapesti Fesztiválzenekar
  • Karmester

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!