művész


Boros  Mihály

Boros Mihály

Született: 2003. április 11. (Pécs)

Zongoraművész.

Négyéves kora óta minden szabadidejét a zongora mellett tölti. Zenei tanulmányait hatéves korában kezdte Megyimóreczné Schmidt Ildikónál, a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában. Nyolc éves korától a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola Különleges Tehetségek Osztályának hallgatója. Miután 2014-ben megnyerte a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató első évadát,…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Zongoraművész.

Négyéves kora óta minden szabadidejét a zongora mellett tölti. Zenei tanulmányait hatéves korában kezdte Megyimóreczné Schmidt Ildikónál, a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában. Nyolc éves korától a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola Különleges Tehetségek Osztályának hallgatója. Miután 2014-ben megnyerte a Virtuózok című televíziós komolyzenei tehetségkutató első évadát, 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Rendkívüli Tehetségek Osztályába. 2017. évvel kezdődően Bogányi Gergely a mentora.

2020-ban, 17 éves korában a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulójaként érettségizett. 2020 óta a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskola BA hallgatója. Nyolc éves kora óta minden hazai verseny korcsoport-győztese, nyert zongoraversenyt Rómában, Milánóban és Párizsban is. 2013-ban több mint háromszáz jelentkező közül választotta ki Lang Lang a tizenkét gyermeknek tartott nemzetközi kurzusára. Ebben az évben a gyerek Ashil főszerepét játszotta a Pécsi Nemzeti Színházban, A sivatag hercege című zenés játékban. 2015 januárjában debütált az Amerikai Egyesült Államokban, a New York-i Lincoln Center Avery Fisher Hall-ban (ma David Geffen Hall). 12 évesen a Zeneakadémia nagytermében mutatkozott be, a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével. 2015. decemberben az Armel Operafesztivál különdíjasaként a Pannon Filharmonikusok közreműködésével lépett a svájci közönség elé Zürichben a Tonhalle-ban, ahol Wolfgang Amadeus Mozart KV. 488-as A-dúr zongoraversenyét adta elő. Egy évvel később, 2016 novemberében önálló estet adott a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével, melyről lemezfelvétel is készült.

2016-ban a franciaországi Châteauroux városában rendezett Lisztomanias Zongorafesztivál nyitóhangversenyét adta. Műsorán Liszt Ferenc, Fryderyk Chopin és Claude Debussy művei szerepeltek. 2017-ben Bogányi Gergellyel és Balázs Jánossal lépett fel "A Zongora" Gálakoncerten – az MVM koncertek sorozatában a Művészetek Palotájában. Ugyanebben az évben a "Mester és tanítványa" koncert keretében Bogányi Gergellyel lépett fel a Müpában. Mentora ajánlására ebben az évben Rochlitz Andrea egy Bösendorfer zongorát bocsátott a rendelkezésére.

2018-ban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar felkérésére Chopin f-moll zongoraversenyét játszotta a Kocsis Zoltán emlékére rendezett hangversenyen, a Müpában. Tizenhét éves korára közel háromszáz koncerten lépett fel, több mint 20 zenekarral és karmesterrel adott hangversenyt. Résztvevője volt a világ legrangosabb kurzusainak, többek között a Philadelphia Young Pianists’ Academy-nek illetve PianoTexas-nak is. Fontos számára a klasszikus zene szélesebb körben való megismertetése. A Papp László Sport Arénában, a Virtuózokkal közösen tartott koncertjén 5000 ember volt jelen. A közönség jelentős része fiatalokból állt.

Az Asian Music Festival keretében fellépett Kínában, Sencsenben is, ahol 40 000 ember előtt képviselte a magyar kultúrát. Az élő közvetítést az interneten 400 millióan nézték. Ifjú kora ellenére koncertezett már többek között Londonban, New Yorkban, Milánóban, Párizsban, Stockholmban, Göteborgban, Brüsszelben, Iszlamabadban, Lahorban, Karacsiban, Tokióban, Oszakában, Pekingben, Sanghajban, Sao Paulóban. Zongorajátékát a Süddeutsche Zeitung és a The Guardian újságok is méltatták.

A sajtó "a zongora hercege" címmel illette. Kimagaslóan egyedi tehetségét olyan művészek ismerték el, mint Plácido Domingo és Vásáry Tamás. 2020-ban, 17 évesen 17 állomásos országos turnéra indult, a Filharmónia Magyarország szervezésében. 2020-ban a BMW Schneider márkanagykövete lett.

A Varga Edit műsorvezető által készített Virtuózok kötet fejezetet szentel neki. Mészöly Ágnes, Egy másmilyen nap gyermek portré-novelláskötete egyik fejezetének főszereplője.

Díjai, elismerései

Kitüntetések:
2015. Pécs Város Fiatal Tehetsége díj – Márk Tamás díj
2016. Junior Prima díj
2019. Miniszteri dicséret, Emberi Erőforrások Minisztériuma
2020. A Magyar Klasszikus Zene Ifjú Nagykövete díj

Versenyeredmények:
2011 Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny kiemelt 1. díj, Nívódíj
2013 Országos Nyíregyházi Zongoraverseny kiemelt 1. díj, Ferenczy György Alapítvány – Chopin Társaság különdíja Veroszta Magda díj
2013 Mozart Nemzetközi Zongoraverseny Róma kiemelt 1. díj, a verseny nagydíja
2013 Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraverseny 1. díj, és Ferenczy György díj
2014 Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny 1. díj
2014 Országos Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraverseny, kiemelt 1. díj, Nívódíj
2014 Virtuózok Korcsoport-győztes,12 különdíj
2015 Piano Talents Nemzetközi Zongoraverseny Milánó, Olaszország 1. díj
2016 Concours Musical de France nemzetközi zongoraverseny Párizs, kiemelt 1. díj

Magyar Kincsek Ünnepe - A holnap csillagai -Liszt/Bartók/Hubay/Dubrovay

Magyar Kincsek Ünnepe - A holnap csillagai -Liszt/Bartók/Hubay/Dubrovay

Concerto Budapest
  • Zongoraművész

Ajánlataink


Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!